
Mad-tur
Lørdag den 25. februar 2023
Jeg har været på flere guidede mad-ture i Porto. Jeg elsker at gå rundt, se og smage – stille spørgsmål og lære nyt om byen – og landets madkultur. I lørdags lavede jeg så min egen tur, med Martin og Morten som deltagere. Det blev til en god tur med mere mad, end skridt. Her er highlights, med billeder, anbefalinger og forslag til forbedringer.

Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau
Vi startede med en bolinhos de Bacalhau. Altså saltet torsk, der er lavet til en friturestegt fiskebolle, med eller uden ost inden i. Det bliver serveret flere steder i byen, på sådan nogle lidt turist-fælder. Men vi fik en hver, med portvin – hvor man kan beholde glas efter skænken. Det er et meget fint sted at starte, i midtbyen, ved siden af det højeste tårn i Porto.


Taxca
Derefter en kort tur forbi den velbesøgte boghandel, med lang kø – til Taxca, hvor vi fik en Caldo verde (kål-kartoffel suppe) og delte 2 bifanas (boller med krydret svinekød i en piri piri lage). Overraskende i top 3 over mad denne tur. Jeg synes bifanas er en smule stærk, men lækkert.


Mercado do Bolhão
Før kaffen gik vi forbi det helt nyrenoverede marked, Mercado do Bolhão. Det åbnede i november efter flere års renovation. Det virker stadig meget finpoleret – og nyt. Men med gode boder, med alt fra fisk, krydderier, kød, brød, grøntsager, vin og ost. Her burde jeg have lagt en smagning på ost, portvin og fisk fra dåse ind. Dåse-sardiner er en stor ting her i Porto. Så det kan købes som små smagninger – det samme med ost, kød og vin – der kan købes som smagninger på markedet. Men det må blive næste gang.
For lige ved siden af lå bageriet med de legendariske pasteis de nata. Vi nød hver en af de små butterdejs-kager, med creme. Toppet med kanel og sukker. Altid lækre – men ekstra lækre og sprøde her.


Casa Guedes
Vi har gennem lang tid hørt om, at de bedste sandwich i byen, Sandes de pernil, kunne fåes her. Der er altid en lang kø foran, så vi havde høje forventninger. Sandes de pernil er en bolle med svinekød og gedeost, vi fik en med gedeost – og en med portvinssyltede rørløg. Kødet i denne sandwich er ikke krydret – og vi blev desværre noget skuffede. Det levede ikke op til de andre lækre retter vi havde smagt – eller vores høje forventninger.


Cervejaria Gazela
Der var laaaang kø for at komme ind på Gazela, så vi tog lige et lille smut forbi en nærliggende cafe, for at få varmen, en kop kaffe – og smage på en prego. Det er endu en sandwich – denne med steak. Den var såmænd meget god – men ikke den bedste vi har smagt i Porto. Den skal med på listen til næste tur – keg skal bare have fundet en af de gode 🙂
Til gengæld var køen blevet mindre, da vi kom tilbage ca kl 15. Gazela var stuvende fuld – vi bestilte 2 stk. Cachorrinhos – krydrede hotdogs med ost – og en stout til. Endnu en ret i top 3. Overraskende sprøde, lækre og velsmagende. Desværre var vi godt mætte på dette tidspunkt – så vi ikke klemme mere ned efter de 2 vi delte.
Herefter gjorde det godt med en god lang gåtur – over broen til Gaia, med svævebanen ned – og hele vejen op af bakken, op til Grahams Port, hvor jeg havde bestilt en rundvisning og smagning.


Graham´s 1890 Lodge
Graham’s svigtede ikke – en imponerende rundvisning i deres store kælder. Jeg tør godt nu kåre den til en af de bedste ture i Gaia. Den er ikke helt billig – men med større armbevægelser og mere tradition og historie end mange af de andre. Med tilhørerne smagning i deres “vintage room” – fine bløde møbler, og mere private omgivelser. Super hyggeligt.
Jeg sad stille og tænkte på, at det var cirka et år siden mit første besøg hos Graham´s – og altså et år siden jeg begyndte at lære Portvinens verden sådan rigtig at kende. Jeg forstod alt der blev fortalt om produktion, områder, smage og lagring. Og jeg er efterhånden kommet dertil at jeg faktisk godt kan lide en smagning. Utroligt hvad man kan lære at holde af.
En dejlig lørdag. God tur – og godt selskab. Det gør jeg gerne igen.
This works be fun to do together! If you’ve done it already I’d love to know where you booked this for us to try sometime.
I would love to take you on a tour 🙂
I have perfected it over time. I think it is a very nice walk – and tastes now.
Let’s do it after the summer.